W naszych kuchniach znajduje się miejsce na blachy aluminiowe, ocynkowane, z powłokami nieprzywierającymi. Do tego małe foremki na muffinki, naczynia żaroodporne czy formy ceramiczne. Kolorowy i wygodny w użytkowaniu silikon, w którym można piec ciasta. By wszystkie z tego typu produktów posłużyły nam możliwie długo, warto o nie odpowiednio zadbać. Nie tylko znajdując dobre miejsce do przechowywania, ale i stosując się do instrukcji użytkowania czy też odpowiednio czyszcząc.

Smaczne i pięknie podane ciasta

Blachy i foremki, w zależności od tego, co w nich pieczemy, czy też z jakich materiałów są wykonane, wymagają odmiennego sposobu ich użytkowania, czyszczenia i przechowywania. Jeśli nie zadbamy o nie odpowiednio, to niestety szybko ulegną zniszczeniu i będą się nadawać jedynie do wyrzucenia. Poza tym brudna, zardzewiała i pełna plam blacha, spowoduje zmianę walorów smakowych naszych wypieków. Pozostałe na blaszce do pizzy plamy, pozostawią brzydkie ślady na cieście. Uszkodzona forma silikonowa, nie będzie zaś sprzyjać prawidłowemu pieczeniu.

Blacha do ciasta, która wykonana jest z aluminium bądź ocynkowana, niestety łatwo rdzewieje. Poza tym mogą na niej pojawiać się plamy po przypaleniach. Uniknąć takich efektów można, przede wszystkim wykładając blaszkę papierem do pieczenia lub smarując tłuszczem i obsypując delikatnie mąką przed pieczeniem. Do tego formę należy opróżnić z ciasta, jak tylko wystygnie, dokładnie ją umyć i osuszyć, bo rdza szybko zajmie miejsce wilgoci.

Blachy i formy teflonowe bądź opatrzone powłokami nieprzywierającymi, nie wymagają dodatkowych zabiegów przed pieczeniem. I tutaj trzeba jednak pamiętać o umyciu oraz wytarciu do sucha, by uchronić przed ewentualną wilgocią zbierającą się w zakamarkach. Tego typu blachy nie lubią się z ostrymi narzędziami kuchennymi, które je rysują i niszczą.

Silikonowe produkty także pozwalają na pieczenie bez wykładania papierem czy smarowania tłuszczem. Znoszą wysokie, jak i niskie temperatury, ale nie można ich traktować ostrymi narzędziami kuchennymi.

Z kolei ceramiczne czy żaroodporne szklane naczynia, są bardziej odporne i wytrzymałe, a do tego stosunkowo łatwe do czyszczenia. Można je swobodnie namoczyć i wymyć z pomocą gąbki oraz płynu do mycia naczyń. Nie zardzewieją, ale trzeba mieć na uwadze, że nie przetrwają upadków.

Sposób użytkowania

Teoretycznie wiemy, jak użytkować poszczególnych blaszek czy form. Praktyka jednak pokazuje, że nie zawsze obchodzimy się z nimi, jak należy. Najlepiej korzystać z instrukcji czy opisów dołączonych na opakowaniach. Sprawdzać, które produkty można myć w zmywarce, używać w zamrażarce, czy też o które nie trzeba się martwić, iż ulegną uszkodzeniu i stracą swoje właściwości, podczas gwałtownych zmian temperatury.

Takie proste wskazówki są w stanie zapewnić maksymalną żywotność i trwałość wybranych produktów do użytkowania w piekarniku. Co za tym idzie, cieszyć nas będą kolejne wypieki.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge