Pośród podstawowego wyposażenia kuchennego, swoje zaszczytne miejsce zajmuje patelnia. Na tym polu mamy bardzo szeroki wybór i to nie tylko pod względem cenowym.

Producenci oferują nam patelnie z powłokami nieprzywierającymi, które dzięki tej cesze są przez nas wciąż chętnie wybierane. Rynek podbijają patelnie ceramiczne, ale i żeliwne wykonania, pomimo ich dość wysokich kosztów. Nadto możemy decydować o tym, jaka patelnia będzie odpowiednią do naszej kuchni, uwzględniając dania, które najczęściej przyrządzamy. Jakby tego było mało, są różne kształty, kolory i rozmiary! Podglądamy i rozwiewamy dylematy z patelniami w głównej roli.

Zacznij od własnych potrzeb

Nim przejdziemy do wyboru związanego z konkretnym wykonaniem, rozmiarem czy kształtem patelni, zacznijmy od przeanalizowania własnych potrzeb i oczekiwań. Pośród tych ostatnich nie stawiajmy jednak tylko i wyłącznie kosztów, bo jak nie od dziś wiadomo, jakość musi iść w parze z ceną, a wybierając najtańsze produkty „no name”, najczęściej się na nich zawodzimy i musimy podjąć się kolejnego wydatku.

Gdy po naszym domu buszują pociechy, w kuchni często gości ciasto na naleśniki. Na weekendowe śniadanie dzieciom przyrządzamy jajecznicę, sobie zaś w tygodniu urządzamy jajeczną ucztę, by mieć energię na cały dzień. Staramy się stawiać na zdrowe i racjonalne żywienie, bo nie karmimy już tylko siebie. Śmieciowe jedzenie zamieniamy zatem na porządne produkty, niekoniecznie smażone, a przynajmniej bez konieczności używania dodatkowej porcji tłuszczu.

Mieszkając w pojedynkę, gdy jesteśmy już na etapie usamodzielniania się, nasze racje żywnościowe do obfitych nie należą. W końcu nie trzeba karmić całej rodziny, a dla siebie czasem nie chce się przyrządzać wielkiego, dwudaniowego obiadu.

Po co o tym wspominamy? Bo jak i rozmiar, tak kształt, wykonanie czy przeznaczenie wybieranych patelni, mają znaczenie. Ulubione naleśniki pociech zawsze będą udanymi, gdy postawimy na specjalną patelnię do naleśników. Jajecznica z kilku jajek wymaga większej średnicy patelni, by swobodnie mieszać porcję dla całej rodziny. Z kolei zdrowe gotowanie i smażenie bez tłuszczu, to konieczność nabycia patelni z nieprzywierającą powłoką. Singiel zaś postawi na małą patelkę, by szybko usmażyć kotleta czy przygotować jedną porcję dania z patelni, bez konieczności czekania aż się zagrzeje ta wielka i nieporęczna.

Różnorodne wykonania

Mając za sobą ocenę własnych potrzeb, uwagę będziemy zwracać na wykonania, a dokładniej mówiąc, zastosowane materiały.

Jak dotąd najbardziej popularne i chętnie wybierane są dwa rodzaje patelni. Teflonowe oraz ceramiczne. Obydwa typy charakteryzują się nieprzywierającymi powłokami, a do ich użytkowania nie trzeba dodatkowych porcji tłuszczu. Możemy zatem smażyć czy dusić w sposób zdecydowanie zdrowszy niż wtedy, gdy nasze produkty zaczynają pływać w oleju bądź maśle.

Również obydwa rodzaje patelni wymagają odpowiedniego sposobu użytkowania oraz czyszczenia, by posłużyły przez długi czas i nie straciły na swoich walorach. Przede wszystkim patelnia teflonowa jest najbardziej podatna na zarysowania. Musimy stosować wraz z nią drewniane bądź silikonowe przyrządy kuchenne, jeśli nie chcemy jej porysować. Zadrapana i zaczynająca się zdzierać warstwa teflonowa, to nie tylko nieestetyczny wygląd, ale przede wszystkim ryzyko, że do artykułów spożywczych zaczną się przedostawać toksyczne substancje.

Odporna na zarysowania jest z kolei patelnia ceramiczna. To jednak nie oznacza, że możemy bezkarnie „szurać” po jej powierzchni metalowymi sztućcami i ostrymi narzędziami kuchennymi. I w tym wypadku warto stawiać na drewniane lub silikonowe akcesoria.

Patelnie z powłokami ceramicznymi oraz teflonowymi, nie lubią gwałtownych zmian temperatur. Ponadto przed postawieniem na kuchenkę, powinny być przetarte ręcznikiem papierowym nasączonym tłuszczem, by nie nagrzewały się będąc suchymi, co powoduje utratę ich właściwości. Nie wolno również stosować gazu o maksymalnej mocy pod patelniami, bo ich sposób nagrzewania się i rozprowadzania ciepła jest wystarczającym, by przy średnim ustawieniu mocy palnika uzyskać pożądaną temperaturę.

Patelni tego typu nie czyścimy ostrymi gąbkami i agresywnymi środkami czyszczącymi. Wystarczy delikatna gąbeczka, ewentualnie odrobina płynu do mycia naczyń, w szczególności przed pierwszym zastosowaniem.

Którą wybrać?

Uwzględniając własne potrzeby, które pozwolą zadecydować o rodzaju patelni, jak i jej wielkości, a następnie oceniając właściwości poszczególnych materiałów, jesteśmy w stanie wybrać te patelnie, które spełnią wszystkie nasze oczekiwania. Co więcej, dostępność coraz to szerszej palety kolorystycznej, jak i ciekawych wykonań, pozwala dopełnić każdej kuchennej aranżacji.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge