Jakie akcesoria czy przyrządy do pieczenia sprawdzą się w mojej kuchni? Które wybrać? Na rynku zapanował szał na kolory i rozmaite wykonania. Silikonowe foremki i tortownice. Blachy z powłokami nieprzywierającymi. Z odpinanymi obręczami i wyjmowanymi dnami. Aluminiowe, teflonowe, szklane i ceramiczne. Wszystkie mają swoje zalety, ale i wady. Właściwie bliższe prawdy jest określenie – plusy i minusy. Bowiem to zależnie od tego, co chcemy upiec i przyrządzić, właściwszy będzie wybór tradycyjnej foremki, a może silikonowego produktu?

Zacznijmy od silikonu…

Silikonowe foremki na muffiny, duże formy oraz wszelkiego rodzaju akcesoria, choć opiewające na wyższą cenę, są chętnie wybierane. Wpływają na to właściwości silikonu. Jest to materiał, który doskonale znosi wysoką temperaturę, jak i niską. Jest odporny na gwałtowne zmiany temperatury, stąd foremka wyjęta bezpośrednio z piekarnika nie straci swoich właściwości, gdy nagle owieje ją zimowy chłód.

Silikonowe formy są giętkie i elastyczne. Dużo łatwiej wyjąć z nich upieczone ciasta i babeczki. Nie sprawiają żadnych trudności względem przechowywania, ponieważ można je złożyć, schować w szafce, a po wyjęciu wracają do swoich pierwotnych kształtów. Są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, a przy tym do wyboru mamy całą tęczę kolorystyczną. Sprawdzać się będą w rękach amatorów gotowania i pieczenia, którzy jednocześnie chcą zadbać o spójną, żywą i barwną aranżację wnętrza.

Jeśli zależy nam na tym, by wyposażenie kuchni było zarówno funkcjonalne, jak i ciekawie się prezentujące, zdecydowanie warto postawić na silikonowe produkty. Nie tylko formy i foremki, ale również akcesoria, chociażby do zdobienia wypieków.

Aluminiowe, teflonowe, ceramiczne czy szklane?

Najtańsze i powszechnie stosowane rozwiązanie, to formy aluminiowe. Przepuszczają sporo ciepła, stąd pieczenie odbywa się znacznie krócej niż w silikonowych formach. Poza tym można je wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu utrzymanie w czystości nie sprawi problemów.

Wyższa szkoła jazdy to teflonowe formy. Posiadają nieprzywierającą powłokę, stąd zastosowanie papieru nie jest konieczne. Są droższe od aluminiowych produktów, ale warto zwrócić uwagę na wygodę pieczenia. Jeśli zależy nam na przyrządzaniu wyśmienitych tart i sufletów, warto postawić na ceramiczne formy. Czas pieczenia nie jest znacząco dłuższy niż w przypadku aluminium, a ceramika gwarantuje pełne bezpieczeństwo podczas kontaktu z żywnością. Do tego formy tego typu występują w różnych kształtach i wersjach kolorystycznych.

Na koniec szkło. Łatwe do utrzymania w czystości, świetne w postaci naczyń żaroodpornych, które idealnie nadają się do pieczenia zapiekanek, mięs oraz tak zwanych mokrych ciast. Nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi, pozwalają więc na zdrowe pieczenie.

Ostateczny wybór to kwestia walorów, które są dla nas najważniejsze. Dla zachowania funkcji użytkowych, ale i ozdobnych oraz wygody przyrządzania rozmaitych ciast czy potraw, warto wyposażyć swoją kuchnię w kilka rodzajów form.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge