Pyszna kawa nie tylko ma niepowtarzalny smak, ale także niezwykły aromat. Najlepiej smakuje, kiedy nie trzeba jej wypijać w pośpiechu, zamiast tego można pozwolić sobie na chwilę relaksu. 

Przygotowanie dobrej kawy często wymaga właściwej wiedzy, umiejętności oraz zastosowania odpowiednich urządzeń. Choć w Polsce rytuał parzenia kawy traktowany jest raczej po macoszemu, istnieją kraje, w których czynnościom tym towarzyszy specjalna oprawa.

Pyszna kawa i sposób jej przechowywania

Każdy smakosz kawy wie, że jej prawdziwy smak i aromat można wydobyć tylko, jeśli ziarna były wcześniej w odpowiedni sposób przechowywane i mielone. Nie bez znaczenia jest też oczywiście gatunek kawy, choć to, która kawa smakuje najbardziej, jest już kwestią indywidualną każdej osoby. Abstrahując jednak od gatunku, niezależnie jaki by on był, ziarna kawy zawsze należy przechowywać w następujący sposób:

  1. W szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku. Najlepiej w oryginalnym opakowaniu, które dodatkowo schowane jest do szczelnie zamkniętego pudełka.
  2. Przechowujemy kawę w ziarnach i zawsze mielimy tylko taką jej ilość, jaka akurat jest potrzebna do zaparzenia. Olejki eteryczne uwalniane podczas mielenia kawy, bardzo szybko się z niej ulatniają. Z kawy, która zmielona została nawet kilka godzin wcześniej, nie uzyska się już smacznego napoju.

Najlepszy młynek do pysznej kawy

Ogromne znaczenie dla smaku kawy ma nie tylko sposób jej przechowywania, ale także mielenia. Kluczowy jest wybór dobrego młynka do kawy. Możesz zdecydować się na młynek starego typu, w którym kawę mieli się ręcznie za pomocą korbki lub urządzenie elektryczne. Warto wiedzieć, że te ręczne wcale nie muszą być gorsze. Dostępne dzisiaj w sklepach ręczne młynki do kawy to często piękne urządzenia, które świetnie wpisują się w nowoczesne wnętrze kuchni. Możesz też kupić młynek stylizowany na starsze urządzenie, które znamy jeszcze z czasów naszego dzieciństwa.

Wielu koneserów kawy uważa, że mielenie ziaren kawowca to prawdziwa sztuka, podczas której wydobywa się  z nich niezwykły aromat. Jak donoszą, mieląc ziarna w młynku ręcznym, zyskujesz gwarancję, że kawa nie zostanie przegrzana już na etapie mielenia. Dzięki temu zachowa swoje właściwości.

Jeśli nie lubisz mielić kawy ręcznie, możesz zdecydować się na młynek automatyczny. Tutaj istnieje bardzo duża rozpiętość cenowa różnego typu asortymentu. Znajdziesz na przykład młynki z regulacją grubości mielenia ziaren oraz wyposażone w różne mechanizmy mielące.

Młynki żarnowe

Działają na takiej samej zasadzie, co młynki ręczne, tzn. posiadają żarna, które ścierają ziarna kawowca. Różnica polega tutaj na tym, że napędzane są nie ręcznie, ale za pomocą prądu.

Młynki udarowe

Mielenie odbywa się poprzez wykorzystanie ostrzy, które rozcinają ziarna. Jakość kawy parzonej po zmieleniu w takim młynku jest zdecydowanie gorsza, ponieważ podczas procesu mielenia kawa jest mocno podgrzewana i traci swoje walory smakowe oraz aromat. Co więcej, powstaje duża ilość pyłu kawowego, który podnosi kwasowość napoju.

Podsumowanie

Pyszna kawa jest tym, czego oczekuje wielu z nas o poranku. Aby uzyskać napój o wyjątkowych walorach smakowych i aromacie, powinnaś stosować się do kilku istotnych zasad. Po pierwsze nie kupować dużych ilości kawy na zapas. Kawa po upływie terminu ważności nie będzie smakować dobrze. Lepiej zatem zawsze kupować świeżą kawę. Po drugie mielić tylko taką ilość kawy, jakiej potrzebujesz. Z kawy bardzo szybko ulatniają się nadające jej aromatu związki lotne, dlatego już po godzinie od zmielenia możesz nie uzyskać aromatycznego napoju. Po trzecie przechowywać kawę w szczelnie zamkniętym, najlepiej oryginalnym opakowaniu, z dala od źródła ciepła, by nie dopuścić do przypadkowego przegrzania ziaren. Po czwarte wybrać odpowiedni młynek, który nie będzie przegrzewał kawy podczas mielenia oraz wytwarzał dużej ilości pyłu kawowego. Najlepiej sprawdzi się żarnowy, który zamiast rozcinać ziarna na nierówne kawałki, ściera je.

Jak dla mnie kawa o niezwykłym smaku i aromacie to podstawa egzystencji każdego dnia. Stosując się do powyższych zasad, mam gwarancję, że rzeczywiście zawsze będzie to pyszna kawa.

Ocena

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge