Płyty indukcyjne tak naprawdę są typem kuchenek elektrycznych. Pośród tych ostatnich do tej pory wybieraliśmy płyty ceramiczne – tradycyjne. W wielu kuchniach gościły i do dziś goszczą również płyty gazowe. Mamy trzy rozwiązania, ale najbardziej zaawansowanym technologicznie i najefektywniejszym, jeśli chodzi o gotowanie, jest właśnie indukcja. Co musimy wiedzieć nim zdecydujemy się na instalację?

Działanie i wymagania płyt indukcyjnych

Pod powierzchnią płyty indukcyjnej umieszczone są cewki i to one generują szybkozmienne pole elektromagnetyczne. Garnek czy czajnik wykonane z ferromagnetyków, ustawione na takiej kuchence, powodują uruchomienie płyty i zamianę energii elektrycznej na cieplną. Nagrzewa się samo naczynie, a następnie potrawa. Dzięki takim mechanizmom, a właściwie zaawansowanej technologii, gotowanie odbywa się znacznie szybciej, bez strat, bez osadzania tłustych oparów i brudu naokoło.

Płyty tego typu stawiają nam pewne wymagania. Przede wszystkim musimy zaopatrzyć się w specjalne garnki i czajnik na indukcję. Obydwa typy kuchennych naczyń muszą być wykonane z metali, które przyciągają magnes. Łatwo je poznać po oznaczeniach przypominających zwoje. Zarówno garnki, jak i czajnik muszą również wyróżniać się płaskim dnem, dokładnie przylegającym do płyty, bo ta w innym wypadku nie zadziała.

Zalety i wady płyt indukcyjnych

Największa zaleta płyty indukcyjnej, to wcześniej wspomniane oszczędności na czasie gotowania, a co za tym idzie na rachunkach za elektryczność. Gotowanie staje się czystą przyjemnością, gdy nie musimy zmagać się z tłustymi oparami i łatwo osadzającym się brudem, jak to ma miejsce w przypadku innych rozwiązań kuchennych.

Płyty indukcyjne zapewniają nam duże bezpieczeństwo. Największe spośród dostępnych rozwiązań. Nie mamy styczności z płomieniami, jak w kuchenkach gazowych, a do tego nagrzewają się tylko naczynia, podczas gdy reszta blatu pozostaje chłodną. Działanie płyty tylko na naczynie, a co za tym idzie – samą potrawę, gwarantuje zdrowsze gotowanie i możliwość dostosowania temperatury do przyrządzanych dań.

Możemy również liczyć na prostą obsługę, sporo funkcji dodatkowych i bezproblemowe utrzymanie w czystości. Płyta nie posiada bowiem żadnych zakamarków i trudno dostępnych miejsc.

Spośród wad przyjdzie nam zmierzyć się z wysoką ceną i koniecznością kupowania specjalnych garnków, patelni czy czajnika. Do tego wyższą awaryjnością, a i niektórzy ze względu na działanie pola magnetycznego, nie będą mogli pozwolić sobie na takie rozwiązanie.

Warta uwagi?

Mimo wysokiej ceny i wad, których nie jesteśmy w stanie uniknąć, płyta indukcyjna i tak pozostaje bardzo dobrym rozwiązaniem. Każda technologia stosowana w kuchni ma swoje zalety i wady, ale to właśnie indukcja prezentuje najlepszy stosunek zalet do wad. Jej powszechność sprawia, że ceny regularnie maleją, a kupno odpowiednich garnków czy czajnika nie jest już najmniejszym problemem.

Jeśli zależy nam na energooszczędności, wygodzie użytkowania i bezpieczeństwie, rozważmy tę propozycję.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge