Aromatyczna i smakowita kawa w twoim domu? Teraz to już możliwe. Najlepsze kawiarki, jakie dostępne są na rynku, pozwalają cieszyć się niezwykłym naparem z kawy, w niczym nieustępującym temu, jaki serwowany jest w najlepszych włoskich kawiarniach.

Moda na kawiarki przywędrowała do nas z południa Europy, a dokładniej z Włoch, gdzie powstał jej pierwszy model. Ideą wynalazcy było wynalezienie urządzenia, które pozwoli zaparzać kawę równie smaczną, co najlepsze ekspresy ciśnieniowe. Miało być przy tym znacznie mniejsze, prostsze w obsłudze i tańsze, dzięki czemu “trafi pod strzechy”, a dokładniej do każdej włoskiej rodziny. Dziś z całą pewnością można powiedzieć, że ten zamysł się powiódł, a nawet przerósł oczekiwania wizjonera. Trudno bowiem będzie znaleźć włoski dom, w którym nie byłoby choć jednej kawiarki lub kafetierki. Co więcej, najlepsze kawiarki podbijają też rynki zagraniczne. Znane są już w Stanach Zjednoczonych i Szwecji, a teraz coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.

Najlepsze kawiarki. W czym tkwi ich tajemnica?

Kawiarki to bardzo proste w obsłudze i użytkowaniu urządzenia. Można je kupić w przystępnej cenie, a do tego zajmują w kuchni niewiele miejsca. Z powodzeniem mogą więc konkurować ze znacznie od nich większymi i droższymi ekspresami ciśnieniowymi. Ich największym atutem jest jednak to, że pozwalają na zaparzenie mocnej i bardzo aromatycznej kawy, która w niczym nie ustępuje tej z ekspresu. W praktyce więc, wielu znawców i wiernych wielbicieli kawy oba urządzenia używa zamiennie.

Jak działa kawiarka?

Współczesne kawiarki niewiele różnią się od jej pierwszego modelu, wynalezionego ponad 80 lat temu. Jak się okazuje, był on na tyle udany, że do dziś producenci  wzorują się na jego konstrukcji.

Klasyczna kawiarka zbudowana jest z trzech części:

  1. Zbiorniczek na wodę – umieszczony jest na samym dole.
  2. Sitko na kawę – mocuje się go na pojemniku na wodę.
  3. Górnym pojemnik – w nim gromadzi się napar.

Przygotowanie aromatycznej kawy należy rozpocząć od napełnienia dolnej części wodą. Robimy to do poziomu bezpieczeństwa, który zwykle zaznaczony jest na pojemniku. Na niego nakładamy wypełnione zmieloną kawą sitko, a następnie mocno dokręcamy górny pojemnik. Tak przygotowaną kawiarkę podgrzewamy na kuchence.

W wyniku podgrzewania, znajdująca się w dolnym pojemniku woda zaczyna przenikać do kawy na sitku, a panujące w urządzeniu podciśnienie wyrzuca gotowy napar do górnego pojemnika. Kiedy kawa będzie już gotowa, usłyszymy charakterystyczne bulgotanie i syczenie.

Rodzaje kawiarek

Najlepsze kawiarki to takie, które będą dostosowane do wymagań ich użytkowników. O to natomiast nie powinno być trudno, zważywszy na szeroką gamę dostępnych na rynku produktów.

Kawiarka aluminiowa

Powstała jako  pierwsza. Wykonana jest z bezpiecznego stopu aluminium. Charakteryzuje się kanciastymi kształtami i tym, że wymaga troskliwej pielęgnacji. Zwykle jest nieco tańsza od jej stalowej odpowiedniczki.

Kawiarka stalowa

Może mieć rozmaite kształty, choć zazwyczaj jest okrągła. Zwykle droższa od aluminiowej i mniej wymagająca w pielęgnacji. Bardzo bezpieczna w użytkowaniu.

Kawiarki ceramiczne

Cieszą się mniejszą popularnością niż stalowe i aluminiowe urządzenia. Wedle opinii niektórych użytkowników, kawa stygnie w nich zdecydowanie szybciej niż w wyżej opisanych.

Kawiarki elektryczne

Mają wiele zalet. Można ich używać wszędzie, gdzie jest zasilanie elektryczne, nie wymagają natomiast kuchenki. Mają funkcję podtrzymywania temperatury zaparzonej kawy, a do tego są eleganckie, estetyczne i bezpieczne. Zaletą wielu z nich jest możliwość samoczynnego wyłączania się po zaparzeniu naparu.

Żeby zdecydować, którą kawiarkę chcecie zakupić, musicie najpierw dokładnie określić, gdzie będziecie jej używać, dla ilu osób przygotowywać kawę itd. Najlepsze kawiarki bowiem to takie, które dopasowane są do potrzeb użytkowników.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge