W tradycyjnych kuchniach Europy pojawia się wiele dań z rybami w roli głównej. Francuzi przyrządzają bouillabaisse – gęstą i aromatyczną zupę rybną, zaś dla Portugalczyków prawdziwym królem jest występujący w wielu odsłonach bacalhau, czyli dorsz. Warto jednak zauważyć, że wszystko opiera się tam na łatwo dostępnych rybach morskich. Inaczej sprawa wygląda w Polsce. Choć coraz częściej jemy ryby morskie i owoce morza, przez wieki na naszych talerzach pojawiały się przede wszystkim ryby słodkowodne. Co można z nich przyrządzić?

Karp – nie tylko na wigilię

Polska kuchnia w żadnym wypadku nie mogłaby obyć się bez karpia, choć – trzeba to uczciwie przyznać – zdecydowana większość z nas sięga po niego jedynie raz w roku, w wigilię Bożego Narodzenia. Obowiązkowo podajemy wówczas karpia smażonego i karpia w galarecie. Warto jednak wiedzieć, że nie wyczerpuje to repertuaru dań z tą pyszną rybą w roli głównej.

Ciekawą odsłoną karpia w galarecie jest wywodząca się z kuchni żydowskiej gefilte fisz (tzw. karp po żydowsku). To karp podawany w słodkiej galarecie z dodatkiem rodzynek, płatków migdałów, marchwi i ugotowanego na twardo jajka. Co ciekawe, tradycyjnie podawano go z chałką. Może warto w tym roku sięgnąć głębiej do historii i zaskoczyć gości właśnie taką wersją karpia?

Lin – nie tylko w śmietanie

Jedna z najczęściej występujących w polskich jeziorach ryb – lin – charakteryzuje się oryginalnym smakiem i lekkim zapachem mułu. Zapewne nie każdemu przypadnie do gustu, ale w niektórych daniach smakuje naprawdę obłędnie. Przykład? Lin w śmietanie! Sos śmietanowy jest w stanie wydobyć z mięsa lina wszystko to, co najlepsze, czyniąc z tej potrawy prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. A co więcej, przyrządza się ją bardzo łatwo.

Ta niepozorna ryba świetnie odnajduje się jednak także w innym towarzystwie. Doskonale wiedzą o tym Kaszubi, którzy tradycyjnie przyrządzają ją, dusząc w jarzynach i kiszonej kapuście z dodatkiem grzybów. Popularne w tym regionie są ponadto klopsiki z lina i leszcza, podawane w kwaśnej, korzennej zalewie z cebulką. Innym, dość ekscentrycznym daniem wywodzącym się z Kaszub są flaczki z lina, czyli zupa przypominająca flaki z pokrojonym w paski i obsmażonym linem. Będąc w tym regionie Polski, koniecznie trzeba skosztować dania przyrządzonego wedle tej oryginalnej receptury.

Pstrąg – nie tylko z grilla

Występujący w górskich potokach południowej Polski pstrąg tęczowy od wieków zajmował ważne miejsce w polskiej kuchni. W wersji podstawowej po prostu piekło się natartą solą i pieprzem tuszkę pstrąga wypełnioną czosnkiem i ziołami (przede wszystkim natką pietruszki i tymiankiem). Do dziś jest to chyba najbardziej lubiany – bo łatwy i niezwykle smaczny – sposób przyrządzenia pstrąga. Wyśmienicie smakuje też pstrąg zapiekany ze śmietaną lub smażony, z orientalną nutą goździków i migdałów.

Ale delikatne mięso pstrąga pozostawia znacznie szersze pole do popisu, bo świetnie komponuje się z przeróżnymi dodatkami. Warto skosztować na przykład pstrąga z pierożkami warzywnymi (prosty przepis na pstrąga z pierożkami dostępny jest tutaj). Pstrąg wędzony natomiast dobrze komponuje się z twarogiem, jajkami i przeróżnymi dodatkami w wykwintnych pastach kanapkowych. Można go zatem jeść zarówno na ciepło i na zimno, w formie przystawek. Możliwości jest naprawdę wiele, a za każdym razem pstrąg smakuje wprost wybornie!

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge