Pokrywka do garnka to obowiązkowy element. Rzecz nie tyczy się jedynie tego, by zyskać na komplecie identycznym wizualnie i odpowiednim pod względem estetyki. Pokrywka spełnia także praktyczne funkcje.

Pokrywka do garnka pozwala na szybsze gotowanie, chroni przed wysychaniem potraw i pozwala dłużej zachować ich ciepło, gdy zostaną już zestawione z kuchenki. Ponadto aromaty przyrządzanych dań nie będą wyczuwalne w całym domu. Sprawdzamy, w jaki sposób dobierać pokrywki.

Najlepiej w komplecie

Kupując nowy garnek bądź cały komplet, najlepiej od razu wybrać produkt opatrzony pokrywką. To gwarancja idealnego dopasowania, zastosowania tych samych materiałów, więc i zysku w postaci niezmiennych walorów użytkowych. Czasami jednak pokrywka ulegnie stłuczeniu bądź oderwie się od niej uchwyt. Będziemy się zmagać z ogromną niewygodą bądź nawet niemożnością użytkowania pokrywki. O ile stawiamy na wysokie jakościowo produkty, takie sytuacje zdarzać się będą raczej rzadko, ale nie można ich w 100% uniknąć.

Decydując się na kupno oddzielnie pokrywki, w pierwszej kolejności sprawdzamy jej średnicę. Dobrze jest zapamiętać producenta naszych garnków i poszukać takiej samej pokrywki, jakiej dotąd używaliśmy. Możemy wtedy liczyć na precyzyjne dopasowanie, bo zmiana producenta lub wykonania, teoretycznie nie powinna mieć znaczenia, jeśli zgadza się średnica, ale praktycznie milimetrowe różnice mogą odgrywać znaczącą rolę.

Gdy pokrywka straci uchwyt, plastikowy czy też ebonitowy wyszczerbi się, pęknie i zostaną same śrubki spod spodu, możemy poszukać uchwytu do pokrywki. To niewielki koszt, prosty sposób instalacji i możliwość dalszego korzystania z pokrywki. Rozważmy jednak czy nasza pokrywa faktycznie jest tego warta. Jeśli część, na której zamontowany był uchwyt, jest niewymiarowa, zardzewiała i samodzielny montaż nowej gałki staje się trudny i czasochłonny, lepiej kupić nową pokrywkę.

Emaliowane, szklane i ze stali nierdzewnej

Rozważmy, jakie możliwości, ale i minusy wiążą się z użytkowaniem pokrywek wykonanych z różnorodnych materiałów.

Emaliowane pokrywy pasują do kompletu garnków wykonanych z tego materiału. Jeśli są niskie jakościowo, to nie posłużą nam zbyt długo, a emalia szybko zacznie schodzić. Poza tym takie produkty szybko się nagrzewają, więc potrzebna jest nam rękawica, by się nie poparzyć. Wybór emaliowanej pokrywki będzie sensownym, jeśli nie zależy nam na tym, by widzieć, co się dzieje w garnku podczas gotowania, a używanie rękawicy nie jest dla nas uciążliwe. Wystarczy postawić na sprawdzony produkt, wysokiej jakości wykonania, najlepiej pochodzący od uznanego na rynku producenta.

Szklane pokrywy są droższe, ale ich transparentność pozwala obserwować proces gotowania, bez podnoszenia pokrywki. Przeważnie opatrzone są uchwytami, które się nie nagrzewają, więc nie jest nam potrzebna rękawica. Są to wykonania trwałe i estetyczne.

Najdroższa opcja to pokrywy silikonowe. Znoszą duże różnice temperatur, są elastyczne i wygodne w użytkowaniu, a do tego można je myć w zmywarce. Ponadto są kolorowe i ciekawie wykonane, więc prezentują się najbardziej oryginalnie. Łatwe do utrzymania w czystości, możliwe do stosowania w piekarnikach i do przechowywania. Są przy tym ciche i nie przywierają. Trzeba jedynie zwracać uwagę, w jaki sposób mogą być użytkowane, bo dostępne są różnorodne wykonania.

Będąc na zakupach

Wybierając się do sklepu pamiętamy zatem o kilku aspektach. Przede wszystkim o średnicy pokrywki, by pasowała do naszego garnka. Poza tym oceniamy wygodę użytkowania, szczelność i jakość wykonania. Lepiej dołożyć trochę ze swoich finansów i zyskać pokrywkę na lata niż co chwila kupować nową.

Na rynku znajdziemy także pokrywki z „dodatkami” czy też specjalne pokrywy. Do wyboru są te, które ułatwiają odcedzanie lub pozwalają parze łatwiej uchodzić. Mogą wskazywać temperaturę gotowania, dzięki czemu poradzimy sobie z odpowiednim przyrządzeniem każdej potrawy.

Na końcu uwzględnimy estetykę, bo i ta pozostaje nie mniej ważną. Najlepiej, by jakość, praktyczne zastosowanie, dopasowanie i cena, szły ze sobą w parze.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge