Wyciskarka do soków należy do jednego z tych sprzętów AGD, który w ostatnich latach staje się w naszych kuchniach coraz bardziej pożądany. Konsumenci są wyraźnie bardziej świadomi tego, jak istotne jest zdrowe odżywianie, dostarczanie wartościowych składników pokarmowych oraz ograniczanie spożycia przetworzonych, zawierających chemię spożywczą pokarmów. Rezygnują więc z tego, co szkodliwe, wybierając jednocześnie jedzenie zdrowe i smaczne. Między innymi dlatego zamiast soków zamkniętych w kartonowych pudełkach, które nabyć można dziś w każdym sklepie spożywczym, decydują się na ich samodzielne przygotowywanie. Korzyść jest podwójna. Dokładnie znają skład soku i mogą dowolnie modyfikować jego smak.

Wolnoobrotowa wyciskarka do soków podbija serca Polaków. Daje możliwość przygotowywania zdrowych i smacznych napojów z dowolnych owoców i warzyw. Jej wyższość nad sokowirówkami zaznacza się między innymi tym, że umożliwiają robienie soków nie tylko z jabłka, marchwi czy buraka, ale również wielu warzyw liściastych oraz ziół. Nikogo nie powinno zatem dziwić, jeśli przygotujemy sok z pokrzywy, bazylii lub oregano.

Czym jest wolnoobrotowa wyciskarka do soków?

Działanie wolnoobrotowej wyciskarki opiera się na miażdżeniu wrzucanych do urządzenia warzyw i owoców. Silnik działa na niskich obrotach (około 80 – 100 obrotów na minutę), dlatego urządzenie pracuje znacznie ciszej niż sokowirówka (te zazwyczaj działają na wysokich obrotach). Dzięki temu, że owoce i warzywa nie są cięte ani rozrywane, ale właśnie miażdżone, jakość otrzymanego soku jest znacznie lepsza. Przygotowany w ten sposób sok wyróżnia się wysoką zawartością antyoksydantów, minerałów, roślinnych enzymów i innych fitozwiązków. Wszystkie wymienione substancje są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Wyciskarka wolnoobrotowa jest bardzo wydajna. Mocno miażdży wrzucone do niej owoce i warzywa, jako produkt uboczny dając suchą pulpę, która jest pozostałością skórek, pestek itp. Jako produkt główny powstaje natomiast pełnowartościowy, gęsty, smaczny i pożywny sok.

Jak wybrać wyciskarkę?

Jeśli zależy Ci na przygotowywaniu zdrowych i smacznych soków, koniecznie szukaj takich urządzeń, które nie posiadają ostrzy. Na rynku dostępne są różne wyciskarki. Przede wszystkim dzielą się one na urządzenia ręczne i elektryczne. Tu zwracamy uwagę przede wszystkim na te drugie, które są przez konsumentów znacznie częściej wybierane. Wśród wyciskarek elektrycznych możesz spotkać się z urządzeniami jednoślimakowymi, dwuślimakowymi oraz przeznaczonymi wyłącznie do cytrusów.

Wyciskarki jednoślimakowe należą do najpopularniejszych wśród konsumentów. Decydując się na zakup jednej z nich, należy jednak zwrócić szczególną uwagę na zastosowaną technologię. Wśród jednoślimakowych można bowiem spotkać zarówno modele z ostrzami, jak i bez ostrzy. Te drugie są zdecydowanie lepsze, ponieważ pozwalają otrzymać smaczniejszy i bardziej wartościowy pod względem składu sok. Wyciskarki z ostrzami pracują szybciej, ale otrzymany przy ich użyciu sok jest gorszej jakości.

Wyciskarki dwuślimakowe uważane są za jedne z najlepszych urządzeń do wyciskania soku. Niestety pracują dłużej niż jednoślimakowe. To ich podstawowa wada. Pozwalają jednak otrzymywać pełnowartościowe i smaczne soki.

Wyciskarki jednoślimakowe i dwuślimakowe mogą mieć szereg dodatkowych funkcji jak przygotowywanie lodów, sorbetów, dżemów, masła orzechowego itp.

Po co mi wyciskarka?

Jak już wspomniałam, przy pomocy wyciskarki można przygotowywać zdrowe, smaczne i pożywne soki. Zawartość wartościowych składników odżywczych jest w nich zdecydowanie większa niż w sokach robionych w sokowirówkach oraz tych, które dostępne są w sklepach. Takie soki są więc doskonałym sposobem na szybkie dostarczenie do organizmu dużej porcji witamin i innych ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Nie obciążają mocno układu pokarmowego, a ponieważ są mocno skondensowaną porcją witamin, często są też wykorzystywane w różnych kuracjach mających na celu zwalczanie groźnych chorób. Stanowią najważniejszy składnik znanej, przeciwnowotworowej diety dra Gersona. Wykorzystuje się także do leczenia innych chorób oraz ogólnej poprawy kondycji organizmu.

Najbardziej wartościowe będą oczywiście soki świeżo wyciśnięte. Jeśli nie możesz wypić ich od razu, przechowywane w lodówce przez dwa dni w szczelnie zamkniętym pojemniki również nie stracą swoich właściwości.

Ogromnym atutem samodzielnie wyciskanych soków jest to, że sam możesz komponować ich smak oraz skład według własnych upodobań. Jeśli masz dziś ochotę na cytrusy – możesz przygotować sok z cytrusów, jeśli na sok z jarmużu – przygotuj sok z jarmużu, a jeśli na sok jabłkowo-marchwiowy, bez trudu przygotujesz również i ten ostatni. W ten sposób stworzysz zróżnicowaną i bogatą w różne wartości odżywcze dietę. Wspomożesz organizm w regeneracji i walce z trapiącymi go dolegliwościami. Wzmocnisz też swoją odporność i poprawisz ogólny stan organizmu.

Więcej na temat wyciskarek do soków przeczytasz na stronie https://wyciskarkisokow.pl

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge