Jakby to kolokwialnie ująć, dania z patelni mają w sobie to coś! Ugotowany schabowy? Ryba na parze? Kurczak z folii? Zdrowiej rzecz jasna, ale smaku smażonych potraw nie zastąpi taki sposób obróbki. Smażąc nie musi być od razu bardzo niezdrowo, tłusto i ciężko. Mamy przecież do wyboru patelnie, dzięki którym smażenie będzie się odbywać bez udziału tłuszczu bądź przy niewielkiej jego ilości. Ponadto są jeszcze inne triki, by skorzystać z patelni, ale bez efektu potraw ociekających tłuszczem.

Dania z patelni ceramicznej lub teflonowej

Zacznijmy od rynkowych propozycji. Możemy znaleźć patelnie z powłokami ceramicznymi oraz teflonowymi. Są bardzo popularne, więc i ich ceny stają się możliwe do udźwignięcia. Cechuje je trwałość, żywotność, a do tego różnorodne wizualnie wykonania, dzięki którym możemy dopełnić kuchennych aranżacji.

Zarówno na patelniach ceramicznych, jak i teflonowych nie trzeba używać tłuszczu do smażenia. Dania z patelni stają się zatem o wiele zdrowsze, a jednak zachowujące swoje walory, które tak bardzo doceniamy. Możemy jedynie przetrzeć każdorazowo przed użyciem powierzchnię patelni, ręcznikiem papierowym lekko nasączonym oliwą lub olejem. Taki zabieg uchroni patelnię przed podgrzewaniem jej na sucho, co może być szkodliwe dla powłok nieprzywierających. Poza tym smażymy w takim sam sposób, jak zawsze, ale nasze potrawy nie są aż tak kaloryczne. Do tego ryzyko ewentualnych przypaleń (równie niezdrowych, co smażenie w głębokim tłuszczu), zostaje zminimalizowane.

Gdy z tłuszczu nie można zrezygnować

Znajdziemy sporo przepisów, ale i produktów, których smażenie bez tłuszczu raczej się nie uda. Dania z patelni w ten sposób nabierają smaku, a przede wszystkim nie pozostają surowymi w środku czy też wysuszonymi na wiór. I w tym przypadku można sobie poradzić, by potrawa nie była wysoce kaloryczną, a do tego ociekającą tłuszczem.

Możemy spróbować smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie obgotować nasze mięso, roladki czy udka kurczaka. Mięso pozostanie soczyste, smaczne, ale tłuszcz ze smażenia, ulegnie zredukowaniu podczas dalszej obróbki. Wybierając tylko i wyłącznie smażenie, rozłóżmy na blacie roboczym talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. To na nim odsączymy swoją smażoną porcję, dzięki czemu tłuszcz wchłonie się w ręcznik.

Nie musimy rezygnować z dań, które najbardziej lubimy i sposobu obróbki, który nadaje tych niepowtarzalnych walorów. Wystarczy wybrać odpowiednie naczynie do smażenia czy duszenia i zadbać o sposób obróbki. Nasze dania z patelni będą nie tylko wyśmienite, ale i możliwe do udźwignięcia przez układ pokarmowy.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge